Azon történelmet, amelyet Repka Attila birkózó 1992-ben Barcelonában aranyozott be örökre, amelyet súlyemelőink, Szűcs Lajos 1972-ben Münchenben és Jacsó József 1988-ban Szöulban beezüstözött, Kiss Lajos kajakozó pedig 1956-ban Melbourne-ben bronzzal ékesített. Amelynek legutóbbi nyári fejezetét Deák Bárdos Mihály 2012-ben Londonban írta és amit Kékesi Márton 2022-ben Pekingben élesztett újra a téli játékokon először. A DVTK 114 éves története során 14 piros-fehér sportoló vett részt olimpián, amely szám idén Párizsban tovább nőhet.

Októbertől ugyanis a DVTK színeiben versenyez tovább a kvóta esélyes miskolci születésű öttusázó, Guzi Blanka. A világ- és Európa-bajnoki dobogós, világkupa győztes sportolóval borsodi kötődésről, motivációiról és az eseménydús szezonkezdetről beszélgettünk mindezt a gyerekkori álmát jelentő ötkarikás játékok szemüvegén keresztül.

Guzi Blanka Kistokajban nőtt fel, iskolába Miskolcon járt, és habár az élet az elmúlt években Budapestre sodorta, helybéli kötődését ez csak még jobban megerősítette.

- Egy igazi lokálpatriótának tartom magam - kezdte öttusázónk. - Kistokajban nőttem fel és Miskolcon jártam gimnáziumba, és ma már ugyan Budapesten élek, de aki ismer az tudja, hogy amikor tehetem minden alkalmat megragadok, hogy itthon legyek. A „Borsod” kifejezés egy nagyon érzelemmel teli szó számomra. Úgy gondolom, hogy aki borsodi az mindig büszke lesz arra, hogy itt született és ezáltal ide tartozik és kötődik, legyen bárhol a világban.

Blanka sokáig kézilabdázott, majd 2015-ben 16 évesen hirtelen váltott öttusára. Három évvel a sportágváltását követően már ezüstérmet szerzett a junior Európa-bajnokságon, nem sokkal később pedig felnőtt világversenyeken is dobogóra állhatott. A legmagasabb szinten két csapat érme van felnőtt világbajnokságról, egy kontinenstornáról, míg egyéniben Eb-ezüstérmesnek és világkupagyőztesnek vallhatja magát. Mindezen eredményeket versenyzői hozzáállásának is köszönheti, amiben mindig lát fejlődési lehetőséget.

- Jó munkásembernek tartom magamat. Nagyon szeretek dolgozni, és tudom, hogy az eredményhez munka kell. Viszont a versenyeken nem mindig tudom kihozni magamból a maximumot. A vívás a gyenge pontom, nem sikerült még átültetni a versenyre azt, amit edzésen már pedzegetek. Bizonyos szempontból makacs vagyok, ami néha az előnyömre válik, de párszor ez okozza a vesztemet is. Úgy érzem nagy dolgokra lehetek hivatott, viszont még van pár dolog, amit meg kell tanulnom, és ha ez menni fog elérhetem a céljaimat - tette hozzá.

Kállai Ákos tanítványa a Budapesten egyéni világkupa győzelmet hozó 2023-as évet követően először hazai, majd nemzetközi környezetben alapozott az olimpia évére. Öttusázónk január végén Szicíliában kéthetes edzőtáborral hangolt a már el is indult versenyszezonra, ami, habár nem indult gördülékenyen végül jól zárult.

- Egyedire sikerült az idei edzőtáborozás - idézte fel. - A szicíliai Siracusában két hetet készültünk olasz, angol, svájci és spanyol versenyzőkkel, illetve a magyar csapat legjobbjaival. Az első napokban betegen érkeztem, ezért vissza kellett vennünk az edzésmunkából, intenzitás és mennyiség szempontjából is. A második héten viszont már teljes értékű munkát tudtam végezni. Végül mindegyik számra sikerült készülni. Gyorsaságban előreléptem, és az is hasznos volt, hogy külföldiekkel vívhattam, az úszás, a lövészet és a lovaglás mellett.

Guzi Blanka diósgyőri sportolóként első versenyén február 8. és 12. között állt rajhoz a 2024-es Peridot Fedett Pályás Öttusa Országos Bajnokságon, ahol a nívós és népes mezőnyben a hazai sportolók között a harmadik helyen végzett.

- Ez a verseny a felkészülésem részét képezte - osztotta meg. - Természetesen készültem rá, de nem teljesen úgy, mint egy nagyobbra. Főként a világkupák lesznek idén a fókuszban de jó, hogy volt egyfajta felkészülési és állapotfelmérő verseny előttük, ahol meg tudtuk nézni, hogy miben kell még fejlődni. Ezekből tudok építkezni. A fináléban a lovaglás jól sikerült, jó pályát mentem, viszont az úszás során szétesetem kicsit fejben. A kombinált szám előtt is fókuszálnom kellett. A futás végül annyira nem ment jól, mert több van bennem, viszont a lövészetet sikerült megnyernem. Rég lőttem ilyen jól és stabilan. Összességében bizakodó vagyok a főbb versenynek számító világkupák előtt mert, amiért jöttem azt elértem és magammal viszem. Dobogóra állni a 17. helyről indulva az elődöntő után pedig nagy boldogságot ad. Évkezdésnek nagyon jó volt, és azt érzem, hogy jó alapokon állunk.

Öttusázónk tavasszal három világkupa versenyen, majd nyáron a világkupa döntőn és a világbajnokságon válthatja meg repülőjegyét az álmait jelentő párizsi repülőgépre, amiért minden tőle telhetőt meg fog tenni.

- Maximálisan bízok és hiszek abban, hogy sikerül kijutni az olimpiára - nyomatékosította Guzi Blanka. - A 2023-as évre szükségem volt a negatív és pozitív oldalaival ahhoz, hogy erősödjek és előre tudjak lépni idén. Minden embernek van egy álma. Nekem már régóta, még az öttusa előtt általános iskolásként is az volt, hogy egy olimpia légkörét megérezhessem. Hogy milyen az, amikor sportolóként képviselhetem a hazámat és a DVTK-t. Továbbra is ez az elsődleges célom, és ha sikerülne kijutnom, azzal nagyon sokat érnék el az életemben, hiszen tudom, hogy mennyi munka és áldozat áll mögötte.