Összefoglaló 2020. október 28., szerda

EL: Aluinvent DVTK - Izmit Belediyespor 68-85

A 2020/2021-es Női Euroliga selejtezőjében az Aluinvent DVTK a FIBA korábbi sorsolása alapján, a török Izmit Belediyespor együttesével csapott össze egy rendhagyó egymeccses mérkőzésen, melynek tétje a főtáblába való továbbjutás volt. Bár a diósgyőri csapat remekül küzdött, de végül érvényesítette nagyobb tudását az Izmit, és esélyeshez méltóan 85-68-ra nyerte meg a találkozót.

EL:  Aluinvent DVTK - Izmit Belediyespor 68-85


A kapkodást hozó első játékperc után beindultak a csapatok, és ebből az adok-kapokból a DVTK jött ki jobban, és Vitola vezérletével hat ponttal húzott el ellenfelétől (11-5). A törökök időt kértek, és ezt követően egy pontra zárkóztak fel, de akkor Kányási dupláival ismét a vendégként is pályaválasztónak számító, és ennek megfelelően fehér mezben játszó magyar csapat tudott újítani (15-10). A folytatásban becsúszott egy-két technikai hiba, amit azonnal ki is használt az Izmit, és másfél perccel a negyed vége előtt először vezetett a találkozón (15-17). Völgyi Péter állíttatta meg az órát, hogy megnyugtassa együttesét. Jovanović büntetőire Vitola válaszolt közelről, így maradt a kétpontos török vezetés (17-19). 

A második felvonás is úgy kezdődött, ahogy az első, azaz rengeteg elhibázott dobással. Sajnos elsőként Erat keze sült el a hárompontos vonalon túlról, majd nem sokkal később Dos Santos is megvillant egy 2+1-es akcióval, miközben a diósgyőriek továbbra is pontatlanul céloztak (17-26). Az újabb időkérés sem segített, így nem csoda, ha az Izmit fokozatosan elhúzott és tíz pont fölé tornázta a különbséget. A DVTK gólcsöndjét a negyed derekán Kányási törte meg egy szép duplával, majd Vitola is eredményes volt (21-31). A következő periódusban Mokango távoli dobását videózták vissza a játékvezetők, végül úgy ítélték meg a helyzetet, hogy az csak két pontot ért. A negyed hajrájában Vitola centergóljával tíz ponton belülre jött az Aluinvent DVTK, és Medgyessy is szórt egy hármast, míg a másik oldalon Dos Santos jelezte a klasszisát. A lett centerünk a büntetővonalról is jól célzott, Wheeler egy tempóval válaszolt, az utolsó szó joga pedig Megyóé volt (32-40).

Az öltözőben maradt a DVTK, a fordulás után az Izmit kapcsolt azonnal üzemi hőfokra, a fehér mezesek közül talán csak Aho Nina volt dicsérhető ekkor. Dos Santosszal továbbra sem bírtak a piros-fehérek, akik egy időkéréssel próbálták rendezni soraikat (36-53). Ez úgy tűnt, sikerült is rövid távon, ugyanis Vitola sarokból elengedett dobása után a következő akcióból csinált egy 2+1-est is (41-53). Sőt, nem sokkal ezután Kányási duplájával tíz pontra zárkózott az Aluinvent DVTK. Ez feltüzelhette Dos Santost, a brazil center egymaga összerakott egy 6-0-s szériát, és bár Medgyessy is betalált, Duman dudaszó előtt elengedett triplája is célba ért, ami azt jelentette, hogy kisebb fajta csodára lett volna szüksége a DVTK-nak a győzelem kivívásához (46-64).


A záró felvonást Medgyessy kezdte a legjobban, négy pontot szorgoskodott össze a diósgyőriek 11-ese, az Izmit csapatából Siksniute és Wheeler villantak meg (50-69). Az otthon játszó együttes egyre inkább élvezte a játékot és tetszés szerint érte el pontjait, míg a DVTK teljesen leblokkolt. Ezt a vészes gólínséget szakította meg Kányási Veronika hárompontosa (53-79). Emirtekin lemásolta a szőke hátvédünk dobását, aki erre egy szép betörésből szerzett duplával válaszolt. Pusztai és Kiss duplái után Kányási süllyesztett el egy újabb hármast, de eközben a törökök cseresora sem tétlenkedett (62-85). A végén még Kiss Angelika kozmetikázta ugyan az eredményt, és nyerte meg a negyedet a Diósgyőr, de teljesen megérdemelten győzött az erősebb Izmit Belediyespor (68-85).

Ezzel a vereséggel eldőlt, hogy az Európa-kupában folytathatják nemzetközi szereplésüket a piros-fehérek. A csak jövő januárban kezdődő sorozatban a török Ormanspor, az izraeli Ramla és a svéd Umeå lesznek az ellenfelek.

Euroliga-selejtező

Aluinvent DVTK - Izmit Belediyespor 68-85 (17-19, 15-21, 14-24, 22-21)

İzmit, Şehit Polis Recep Topaloğlu Spor Salonu, 300 néző. Játékvezetők: Jasmina Juras (szerb), Ventsislav Velikov (bolgár), Marko Vucković (szlovén).
DVTK: Medgyessy 14/3, Pusztai 2, Kányási 16/6, Vitola 20/3, Mokango 6. Csere: Kiss A. 6, Aho 2, Vukov, Tóth F. 2, Frindt. Sportszakmai igazgató: Völgyi Péter.
Izmit: Wheeler 20/9, Emirtekin 10/6, Siksniutė 7, Jovanović 18/9, Dos Santos 20, Csere: Erat 7/3, Duman 3/3, Emel, Paylar, Uzundurukan, Sahin, Keskin. Vezetőedzők: Erkan Metin és Firat Okul.

Edzői értékelések

Völgyi Péter: - Ugyan határozottan kezdtük a mérkőzést, később ellenfelünk átvette az irányítást, és aztán dominált a játék minden tekintetében. Támadásban kevés jó teljesítményünk akadt, számos üres dobást hibáztunk. Védekezésben is volt sok figyelmetlenségünk, kizárásokat vétettünk el, melyből az ellenfelünk játékosai támadó lepattanókat gyűjthettek és ezzel együtt pontokat is.