Az elmúlt hetekben vált biztossá, hogy lesz diósgyőri indulója a világ harmadik legnagyobb sporteseményének - a nyári olimpia és a labdarúgó világbajnokság után - a szabadtéri atlétikai világbajnokságnak Tóth Anna személyében. Tigyi József tanítványa korábban sajtótájékoztatón beszélt a Budapestig vezető útjáról, majd a kezdeti éveiről, míg közvetlenül a vb előtt a hangulatáról és a mezőnyről kérdeztük. 

- Amikor Kínából hazaértem az Universiádéról (augusztus 8 - a szerk.) akkor még annyira nem fogtam fel, hogy ott lehetek a világbajnokságon és annak miliőjét - kezdte fiatal kazincbarcikai sprinterünk. - Ahogy viszont egyre több inger ér és egyre többen mondják, hogy nézni és szurkolni fognak nekem, úgy kezdek egyre jobban ráhangolódni mentálisan is. Illetve egyre kézzelfoghatóbbá válik, hiszen a hivatalos felszerelésünket is megkaptuk már. Az volt az első pillanat, amikor tudatosult bennem, hogy ott leszek a világ harmadik legnagyobb sporteseményén.

Ami a női 100 méteres gátfutás mezőnyét illeti a 46 fős nevezési listán Tóth Anna 12.84-es idei legjobbjával a 31. helyen áll, aki számára az sem lesz ismeretlen, ha az augusztus 22-ei előfutamokban a legnagyobb sztárokkal futhat.

- A nevezési listán 100 gáton ott van mindenki, aki számít. A tavalyi világbajnok és világcsúcstartó Tobi Amusan, Tokió olimpiai bajnoka Jasmine Camacho-Quinn, a legjobb amerikai és jamaikai futók, illetve Európa leggyorsabbjai is. Ugyan mindenkivel nem tudtam még versenyezni, de arra büszke vagyok, hogy az olimpia bajnokkal és a világcsúcstartóval már futhattam együtt, szóval voltam már ilyen mezőnyben. A versennyel kapcsolatban bizakodó vagyok. Remélem jó futamot kapok majd, ahol fognak tudni húzni a tőlem egy kicsit jobb egyéni csúccsal rendelkezők. A legnagyobbakat viszont ezúttal inkább elkerülném, de ha nem így alakul akkor sem ijedek meg a feladattól, minden helyzetet meg kell oldani. A gátas mezőny világszinten brutális fejlődésen ment keresztül az elmúlt években. Nagyon erős és komoly idők fognak születni, és remélem, hogy ezt saját magamról is elmondhatom majd. 

Fiatal tehetségünk az elmúlt hetekben számos üzenetet és bíztatást kapott, ami a hazai közönséggel együtt óriási motivációt ad neki.

- Izgulni még nem izgulok, inkább várom. Nagyon motiváló a sok üzenet és bíztatás, amit kapok. Minél többen szurkolnak nekem, annál nagyobb erőt érzek magamban. Ami pedig a hazai pályát illeti. szerintem életemben nem fogok ennyi magyar és diósgyőri szurkoló előtt futni, mint augusztus 22-én este, ami szintén hatalmas erőt és motivációt ad.

A XIX. Szabadtéri Atlétikai Világbajnokság 100 méteres női gátfutó számait augusztus 22-én 18:40-kor rendezik majd a Nemzeti Atlétikai Központban. A versenyt az M4 Sport közvetíti a televízióban és honlapján.